Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел с остро разкритикува последните удари

...
Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел с остро разкритикува последните удари
Коментари Харесай

Шефът на Европейския съвет с остра критика към последните удари по Ивицата Газа

Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел с остро разкритикува последните удари по Ивицата Газа. Атакуването на цивилна инфраструктура е срещу интернационалното право, разяснява той, представен от " Политико ".

Масивна детонация раздруса болница в град Газа, цялостна с палестинци във вторник, убивайки минимум 500 души, заяви ръководеното от " Хамас " здравно министерство. " Хамас " упрекна Израел за въздушния удар, само че израелските военни отхвърлиха да носят отговорност и споделиха, че болницата е била ударена от ракета, изстреляна неправилно от палестинските екстремисти.

" Получихме тази информация, когато бяхме дружно по време на тази виртуална среща с водачите ", сподели Мишел, говорейки след видеоконференция на водачите на Европейски Съюз за съгласуване на позицията на блока по спора Израел- " Хамас ". Атаката " наподобява е доказана ", добави той, без да посочва причинителите. " Атака против гражданска инфраструктура не е в сходство с интернационалното право.

Лидерите на Европейски Съюз издадоха взаимно изказване по тематиката в неделя след седмица на спорни послания, да вземем за пример по отношение на помощта за палестинците. И въпреки всичко някои разлики остават и ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен беше по-внимателна с думите си по отношение на хипотетичния израелски удар  " Току-що бях осведомена за случая ", сподели тя, говорейки посредством видеовръзка след срещата на водачите на Европейски Съюз. Фон дер Лайен добави, че се нуждае от удостоверение и че " не може да разяснява в този миг ".

Разликите в метода, като Фон дер Лайен се счита за по-малко склонна да подлага на критика Израел, също останаха забележими, когато Мишел и Фон дер Лайен бяха запитани дали поддържат мнението на Жозеп Борел, първият посланик на Европейски Съюз, който обвини израелското държавно управление в нарушаване интернационалното право заради налагането на цялостна обсада на линията Газа.

" Когато прекъсвате главните инфраструктури, когато прекъсвате достъпа до вода, когато прекъсвате електричеството... Това не е в сходство с интернационалното право ", сподели Мишел, до момента в който Фон дер Лайен отговори, като помоли пресата да огледа езика на изказването на водачите.

Фон дер Лайен беше остро подложена на критика за неотдавнашното си пътешестване до Израел и за това, че не е призовала категорично Израел да зачита интернационалното право в ответните си дейности против " Хамас ". Говорейки във вторник обаче, тя акцентира, че " на всички е ясно, че Израел има право да се пази, в сходство с интернационалното и филантропичното право ".

Тя също по този начин сподели, че Комисията утроява филантропичната помощ за палестинците и че открива въздушен мост до Египет, с цел да достави бързо помощ през границата до Газа, съобщи нюз.бг.

На срещата на водачите на Европейски Съюз не участва унгарският министър председател Виктор Орбан, който беше в Китай, където се срещна с съветския президент Владимир Путин за първата си среща с съветския президент, откогато Москва стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година Орбан беше показан на видеосрещата от австрийския канцлер Карл Нехамер, съгласно двама дипломати, на които е предоставена анонимност, защото не са упълномощени да разискват обществено срещата. Нехамер също се срещна с Путин през април предходната година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР